Skip links

DHL Mikro İhracat | ETGB Nasıl Yapılır | Güncel Rakamlar

dhl mikro ihracat

DHL MİKRO İHRACAT

DHL mikro ihracat hizmeti ile küçük ve orta boy işletmecilerin (KOBİ) ihracatı yapmasına büyük destek veriyor.

Kolay ihracat olarak da adlandırılan mikro ihracat 300 kilogram veya 15000 Euro değerini geçmeyen ve satış amacıyla yapılmakta olan, farklı bir işlem veya rejim gerektirmeyen ihracat işlemlerine verilen addır.

Mikro ihracat limiti işte bu belirlenmiş olan 300 kilogram ve 15 bin Euro değerindeki ihraç ürünlerdir. Eğer alınan sipariş mikro ihracat limiti üzerindeyse ve bu sipariş tek seferde gönderilmek istenirse mikro ihracat çerçevesinden çıkar ve geleneksel ihracat işlemi söz konusu olur, yani gümrük beyannamesi açılır. Bu nedenle mikro ihracat yaparken bu limitlere azami ölçüde dikkat edilmelidir ki farklı prosedürlerle karşı karşıya kalınmasın.

DHL mikro ihracat KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutulması, daha kolay ve masrafsız bir şekilde ihracat yapmasını sağlama amaçlı bir sistem olarak da tanımlanabilir.

Bu açıdan bakıldığında mikro ihracat 2023 yılında da küçük ve orta boy işletmelerin dünyaya açılması için en önemli işlemlerin yine en başında gelecektir. Zira mikro ihracat KOBİ’leri  dış satım sırasında karşılarına çıkacak yoğun bürokrasiden ve gümrük işlemlerinden  kurtarmaktadır. DHL mikro ihracat 2023 işlemlerinde de, işletmelere Express servis sağlayıcısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

DHL MİKRO İHRACAT İÇİN GEREKLİ BELGELER

DHL mikro ihracat yapılabilmesi için olmazsa olmaz belgeler vardır. Mikro ihracat yapılabilmesi için bir takım evrak ve belgelerin eksiksiz olması da gerekmektedir. Bu belgeler arasında;

  • Dolaylı temsil yetki belgesi,
  • İş emri ya da Mikro ihracat gönderi bilgi formu,
  • Maliye tarafından onaylanmış faturanın aslı,
  • Yurtdışı için Türkçe fatura ile birlikte tutarlı İngilizce fatura yer almaktadır.

Bu belgelerin eksiksiz olması durumunda hiçbir sorun olmadan DHL mikro ihracat işlemi kolaylıkla yapılabilir.

Öte yandan 300 kilogram ya da 15 bin Euro’luk limitler aşılırsa devreye gümrük müşavirliği firması girer ve bu firma aracılığı ile detaylı beyan ile işlemi yapılır.

dhl mikro ihracat ve etgb

DHL MİKRO İHRACATTA ETGB

DHL mikro ihracatta elektronik ortamda düzenlenen bir beyan olan Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı(ETGB) sadece taşıma operatörleri tarafından düzenlenebilir. Gümrük müşavirlerinin ETGB düzenleme yetkileri yoktur. DHL, ETGB düzenleme yetkisi sahip bir taşıma operatörüdür.

DHL FİYAT HESAPLAMA

dhl fiyat hesaplama

DHL fiyat hesaplama, mikro ihracat gönderileri için de kargonun gideceği ülke ve paketin ağırlığı ya da hacmi belirlendikten sonra yapılan önemli bir işlemdir. DHL fiyat hesaplama ile ilgili soruların yanıtlarını internet sitesindeki fiyat hesaplama araçları ile veriyor.

DHL fiyat hesaplama ile ilgili bilgiler için tıklayınız.

DHL hacimsel ağırlık hesaplama

HACİMSEL AĞIRLIK HESAPLAMA

DHL kargo ile fiyat hesaplama işleminin önemli aşamalarından biri hacimsel ağırlık hesaplamadır. Gönderinin kapladığı alan ne kadar büyük ise fiyatı o kadar fazla olacaktır.

DHL hacimsel hesaplama bilgileri için tıklayınız.

PAKETLEME

İhracatı yapılacak gönderilerin taşınması esnasında paketleme de çok önemli bir konudur. Kargonun doğru paketlenmesi güvenli ve sağlam bir şekilde yerine ulaşmasında etkili olacaktır.

DHL paketleme bilgileri için tıklayınız.

MİKRO İHRACAT GÖNDERİSİNİN YOLA ÇIKIŞI

Eksiksiz hazırlanan evrakların DHL’e ulaşması ve gönderinin teslim alınmasıyla birlikte DHL mikro ihracat yolculuğu kısmen başlamış olur. Gönderiniz teslim alındıktan sonraki ilk iş günü yola çıkarır. Öncesinde mikro ihracat gönderisi gümrük süreçlerine tabi olacaktır.

DHL YAKIT VE EK ÜCRETLER

Mikro ihracat gönderimlerinde gönderenin karşısına yakıt ve ek ücretler çıkabildiği gibi gönderinin niteliği ya da gideceği ülke ya da bölgeye göre de ek ücretler söz konusu olabilir.

DHL yakıt ve ek ücretler konusunda bilgi almak için tıklayınız.

KARGO TAKİP

Gönderinin takibi ile kargonun yolculuğu ve alıcısına ulaştığı ana kadar, gönderen tarafından anlık/online takip edilebilir. Kargo takibi yapabilmek için gerekli olan tek bilgi kargo teslim edilirken verilen takip numarasıdır.

dhl konşimento

DHL KONŞİMENTO DOLDURMA

Mikro ihracatı yapılacak gönderiler için de mutlaka konşimento doldurulmalıdır. Konşimento DHL’ye gönderinizin nereye gittiği, hangi hizmeti talep ettiğiniz ve ödeme tercihiniz konularında bilgiler verir.

Konşimento üzerinde;

  • İhracatçı adı ve adresi,
  • İthalatçı adı ve adresi
  • Nakliye firması adı ve adresi,
  • Gönderilen malın ağırlığı, maddi değeri ve sayısı,
  • Yükleme ve varış yeri bilgisi,
  • Yükleme tarihi,
  • Ürün açıklaması ve paket sayısı,
  • Ödeme bilgisi,
  • İmza ve evrak düzenleme tarihi bulunmalıdır.

DHL konşimento ile ilgili bilgiler için tıklayınız.

GÜMRÜKLEME

İhracatı yapılacak gönderilerin gümrüklenmesi aşamasında da müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler üretiyor ve müşterileri adına gelen ithalat gönderilerini gümrük muayenesine sunuyor.

DHL gümrükleme ile ilgili bilgiler için tıklayınız.