Skip links

Mikro İhracat Ne Demektir, Nasıl Yapılır? | Etgb Nedir?

mikro ihracat nedir nasıl yapılır

MİKRO İHRACAT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Mikro ihracat ya da kolay ihracat veya hızlı ihracat, prosedürleri en az indirerek özellikle küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yurtdışına açılmalarını sağlayan bir ihracat türüdür. Bu yolu ayrıca e- ticaret ile yurtdışına satış yapan girişimciler de artık daha sık kullanmaya başlamışlardır.

mikro ihracat nedir

Mikro İhracat Nedir? 

Mikro ihracat nedir sorusunun en net cevabı ise, “300 kg ve 15000 Euro limitine kadar ETGB ile yurtdışına ihraç edilen bedelli ihracatlara verilen isimdir.”

2012 yılında küçük çaplı firmaların ihracatının önünü açmak için hayata geçen bu sistemi özellikle KOBİ’ler tarafından ilgiyle karşıladı.

İhracat rakamları çok yüksek olmayan bu nedenle de bürokrasinin çarkları arasına girmek istemeyen işletmelerin tercih ettiği bir yol olan kolay özellikle 2013 yılından itibaren trend haline gelmiş ve ihracat için bu yolu izleyenlerin sayısı da hızla artmaya başlamıştır. Aradan geçen sürede mikro ihracat nedir sorusunun yanıtı da iyiden iyiye kafalara kazınmıştır.

mikro ihracat nasıl yapılır

Hızlı İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat nasıl yapılır? sorusu da bu konundaki ikinci önemli sorudur. Yurtdışı pazarlara ürün göndermek isteyen kişi ve kurumun kendine uygun bir pazar bulması ile başlayan süreçte ağırlık ve bedeli kurallara uyan ürün, yani çok ağır olmayan, mali değeri çok yüksek olmayan ürünleri doğru bir şekilde paketleyip ve bu ihracatı yapma yetkisi olan UPS, FEDEX, TNT ya da DHL veya PTT’ye teslim edilir. Yani yurtiçi kargo gönderir gibi ürününüzü kuryeye teslim edip, gerisini düşünmüyorsunuz. İşlem aslında bu kadar basit.

Bu işlemi gerçekleştirirken gerekli bazı evraklar vardır. Bunlar:

  • Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
  •  İş Emri (Mikro İhracatın Gönderi Bilgi Formu)
  • Maliye onaylı faturanın aslı
  • Yurtdışı için Türkçe faturayla tutarlı İngilizce fatura

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta belirlenen 300 kg & 15 bin Euro limitlerine uyulsa bile gönderilen kargonun kolay ihracat statüsünde kabul edilmesi için satış ve kat-i amaçlı ihraç ediliyor olması gerektiğidir. Başka herhangi bir amaçla örneğin tamir bakım için ya da fuarlara gönderilen ürünler, kolay ihracat kapsamına girmemektedir. Bu noktada devreye ETGB girmektedir.

Ayrıca gıda, ilaç, kimyasal ürünler gibi denetime tabi ürünler de bu yolla gönderilemez.

ETGB – Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı

ETGB nedir sorusunun en net ve kısa cevabı “ihracat veya ithalat yapılırken taşıma operatörleri tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyan”dır.

E-ihracat nedir, nasıl yapılır? Detaylı bilgiler için tıklayınız.

etgb nasıl yapılır

ETGB Nasıl Yapılır?

ETGB’yi sadece Express taşıma yapan firmaların düzenleme hak ve yetkisi vardır.  olmasıdır. Gümrük müşavirleri ETGB düzenleme yetkisine sahip değillerdir. Gümrük Müşavirlerinin beyanname düzenleyebilmesi sadece belli durumlar için söz konusu olur. Diğer taraftan ihracat ya da ithalat yapan kişi ya da kurum da kendisi bu beyannameyi düzenleyemez.

İşlemi gerçekleştirmek için ETGB formu doldurulmalıdır. ETGB formu hızlı ihracat ile ilgili gerekli tüm bilgilerin bulunduğu formdur. ETGB formu aşağıdaki bilgileri içerir:

  • Konşimento numarası
  • İhracatçı firma adı
  • Vergi dairesi ve numarası
  • İhracatçı firma adresi
  • İlgili kişi ve irtibat bilgileri- telefon ve fax numarası ile e- posta adresi
  • İhracatçı banka bilgisi
  • Eşyanın cinsi
  • GTIP no
  • Eşya adedi- eşya kıymeti-ödeme şekli
  • Kap adedi- net kg –brüt kg
  • Maliye tasdikli fatura bilgisi –fatura no ve fatura tarihi
  • Eşyanın menşei
  • Mal beraberi gidecek evraklar
  • Alıcı firma
  • Alıcı firma adresi.

ETGB formu bu bilgilerin doğru bir şekilde doldurulması ve kaşe/imza ile birlikte işleme girer.

Yetkili olan taşıma operatörü ETGB’yi vererek gümrük işlemlerini sonuçlandırır ve hızlı ihracatınız gerçekleşmiş olur.

ETGB nasıl yapılır konusunun detaylarını mikro ihracat işleminiz gerçekleştirecek kargo firmasından da detayı bir şekilde öğrenmek mümkündür.

global kargo firmaları ve mikro ihracat

Global Kargo Firmaları ve Mikro İhracat

Global kargo firması DHL mikro ihracat yapma yetkisine sahip bir taşıma operatörüdür. DHL mikro ihracat ile ürünlerini dünyanın dört bir yanına gönderebilirsiniz.

Sektöründeki en geniş kapsama alanı ile hizmet veren DHL, gümrüksüz ihracat ile gönderileri de 220’den fazla ülke ve bölgeye ulaştırmaktadır.

DHL Mikro İhracat

dhl mikro ihracat

DHL mikro ihracat kapsamındaki ürünleri müşterileri adına belirtilen limitlerde olmak şartıyla gönderip, gönderilerin gümrük beyanını da operatör sıfatıyla yapabilmektedir.

İzne tabii, denetime bağlı ürünlerin (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.) kapsam dışında olduğu uyarısında bulunan DHL, internet sitesinde mikro ihracat için gerekli belgeleri, bu belgeleri nasıl doldurmak gerektiğini ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

DHL mikro ihracat gönderileri için ETGB ihracat bilgi formu doldurulmasını istemektedir ve bu formun eksiksiz doldurulması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

DHL kuryelerinin topladığı veya DHL hizmet noktalarına ulaşan mikro ihracat gönderileri gümrük ihracat süreçlerine tabi olacağından, en erken ertesi iş günü yurtdışına çıkar. Ayrıca DHL mikro ihracat gönderileri alıcı ödemeli olarak da gönderebilir.

DHL bu yolla yurtdışı çıkış yapacak gönderiler için; gümrükleme ile ilgili Gümrük Müşavirlik Hizmet Bedeli ve İhracat Ambar Ücreti almamaktadır.

Hızlı ihracatı DHL ile yapan kişi ya da kurumlar daha sonra ihracat yaptıklarını kanıtlamak isterlerse, her gönderi sonrasında DHL tarafından kaydedilen ETGB bilgilerini firmadan talep edebilirler. Talep olması halinde DHL bu bilgileri e-mail üzerinden göndermektedir.

DHL hızlı ihracat için tıklayınız.

tnt mikro ihracat

TNT Mikro İhracat

Aynı şekilde TNT de mikro ihracat işlemlerinizi yapan bir kargo firmasıdır. Bu yolla yurtdışı pazarlara açılma düşünceleriniz hayalden gerçeğe dönüşür.

TNT mikro ihracat, kendini yurtdışına açmak isteyen ama gümrük vergisinin altında güç kaybetmek istemeyen küçük ve orta boy isletmeciler (KOBİ) için ideal bir hizmettir. TNT bu kapsamda ihracatçılara express gönderim hizmeti vererek, ürünlerin en kısa sürede yerine ulaşmasını sağlamaktadır. Bu hizmetten verim almak için gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup gönderi ile birlikte TNT’ýe ulaştırmak gerekir. Böylece dünya üzerinde 200’den fazla ülkeye ürünler göndermek mümkündür. Her ihracatı için gümrük beyannamesi açacak mali gücü olmayan firmalar da TNT mikro ihracat ile dünyanın dört bir yanına ulaşır.

Bu açıdan bakıldığında TNT, KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf olmasını, daha kolay ve masrafsız bir şekilde ihracat yapmasını sağlar.

TNT hızlı ihracat yaparken de gönderi paketleme kurallarına dikkat edilmesi, daha az kargo ücreti ödenmesini sağlar ve daha karlı bir ihracat gerçekleşmiş olur.

TNT kolay ihracat için tıklayınız.

ups mikro ihracat etgb

UPS Mikro İhracat

UPS mikro ihracat operasyonlarınızı yönetecek diğer bir global kargo firması olarak yurtdışına açılmanızı sağlar. Bununla beraber, UPS gönderim operasyonlarını başarı ile yöneterek sizi dünyaya bağlar.

Hızlı ihracat yapmaya yani ETGB’li hızlı ihracat hizmeti vermeye yetkili global kargo firmalarının en önemlilerinden biridir. UPS bu işlem ile ilgili bilgileri internet sitesinde detaylı bir şekilde vermektedir.

Peki, UPS ile yapılan gönderimlerde mikro ihracat süreci nasıl işler?

  • Çağrı kaydı verirken gönderinin hızlı ihracat hizmetiyle ihraç edileceğini göndericir belirtir, istenen UPS mikro ihracat belgesi eksiksiz bir şekilde hazırlar.
  • Evrakların asılları gönderiyi teslim alan UPS kuryesine verirsiniz.
  • Gönderiyi teslim alan UPS kuryesi, paketlere “İHRACAT” etiketi yapıştırarak bağlı olduğu operasyon merkezindeki sorumlulara ayrı olarak teslim eder.
  • Gönderi ertesi iş gününde İstanbul Havalimanı’na sevk edilerek ihracat antreposuna alır.
  • Gönderi ihracat antreposuna girdiği gün ETGB alır ve aynı akşam yurtdışına gitmek için yola çıkar.
  • Takip eden iş günü UPS, göndericiye ETGB evrakları e-posta yoluyla gönderir.

Mikro ihracat sistemiyle çalışmak kurumlara sorunsuz işleyen UPS hızlı ihracat ile başarılı bir dış satım sağlar, hem kendisi hem de ülke ekonomisi kazanmış olur.

UPS işlemleri için tıklayınız.

fedex mikro ihracat

FedEx Mikro İhracat

Ayrıca FedEx de hızlı ihracat yapma ve ETGB doldurma yetkisi olan bir firma olarak tüm gümrüksüz ihracat operasyonlarınızı yönetmektedir. FedEx mikro ihracat ile kurallar dahilindeki ihraç ürünlerinizi heryere gönderebilirsiniz.

FedEx mikro ihracat ile başta Avrupa ve Amerika olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapılabilmektedir. Hızlı ihracat sistemimiz, özellikle KOBİ’leri ve ihracat miktarı küçük ölçekli olan nispeten daha büyük firmaları dış satım sırasında karşılarına çıkacak yoğun bürokrasiden ve gümrük işlemlerinden kurtarmaktadır.

Bu yöntem ile daha küçük ölçekli dışsatım işlemler için kişi evraklarını hazırlayıp,  FedEx’e teslim eder. Böylece FedEx ile çıkışı yapılmış olan ürünlerinin yolculuğu kısmen başlamış olur. Gönderisinin tam olarak yola çıkışı ise gümrük süreçlerinden sonra olacaktır.

FedEx hızlı ihracatta, gönderiler kutularda gideceği için hacimsel ağırlığa bağlı kargo ücreti ödemesi söz konusudur. Bu nedenle paket seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. TNT’nin FedEx’i 2015 yılında satın almasıyla birlikte 2 şirket gönderi işlemlerini birlikte yapmaya başladı.  Bu birliktelik mikro ihracat işlemleri için de geçerlidir. FedEx Express, Türkiye’deki yeni servis sağlayıcısı olarak TNT’yi kullanmakta. TNT, gümrük işlemleri desteğinin yanı sıra FedEx Express gönderilerinin toplama ve teslimat işlemlerini gerçekleştirir.

FEDEX ETGB için tıklayınız

kargo fiyatları

Mikro İhracat Kargo Fiyatları

Mikro ihracat kargo fiyatları, ürünlerin taşınacağı ülke ile nicelik ve nitelik özelliklerine bağlı olarak değişir. Ürünleri göndereceğiniz kargo firması ile yapacağınız uzun vadeli anlaşmalar, daha uygun fiyatlarla taşıma yapmanızı sağlar. Kargomkolay, daha ekonomik kargo fiyatları ile gönderilerinizi dünyanın dört bir yanına taşımaktadır.

KDV İadesi

KDV iadesi, yurtdışına bu yolla açılanların en büyük sorunuydu. Bu sorun da önemli oranda çözüme kavuştu. Ve hızlı ihracatçıların KDV iadesi alınmasının önündeki engeller kalktı.

Gümrük olmadan ihracat işlemleri tamamlayınca, ihracatçıya, taşıma operatörü tarafından bir ETGB sorgu numarası verilir. Klasik ihracat işlemlerinde KDV iadesi için gümrük nüshası gerekirken burada ETGB sorgu numarası yeterli. İhracatçı firma ETGB bu sorgu numarası ile KDV iadesi için başvuru yapmak mümkündür.