Skip links

Çin’den Ürün Getirtmek 2023 | İthalat Nasıl Yapılır?

çin'den ürün getirtmek ve ticaret

ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTMEK VE TİCARET

Çin’den ürün getirtmek ve iç piyasada satışa sunmak son dönemin en trend işlerinden biri. Küçük ve orta boy bir işletme sahibiyseniz ve göreceli olarak karlı bir iş yapmak istiyorsanız “Made in China” ibaresi taşıyan, ucuz ve albenili, pazarda yer edinebileceğini düşündüğünüz, aklınıza gelebilecek her ürünü Çin’den getirterek ticaret yapabilirsiniz.

Bu ticaret hem gerçek anlamıyla ürünlerin mağazada satışı şeklinde olabilir, hem de e- ticaret yoluyla…

Peki Çin’den ürün getirtmek için hangi yollar izlenmeli, hangi bürokratik işlemler aşılmalıdır? Çin’den ürün getirme limit var mıdır,  bu ürünler için vergi ödenmesi zorunlu mudur?

Bu ve benzeri soruların yanıtları bu yazımızda…

NEDEN ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTME YOLU SEÇİLİR?

Çin’den ürün getirtmek neden bu kadar popüler sorusunun tek bir cevabı yok, ama en doğru cevabı orada “Yok, yok.”

Aklınıza gelebilecek her ürünün kolayca bulunduğu Çin’den ürün getirtmek diğer ülkelere göre daha ucuz olduğu için de tercih ediliyor.

Çin için “dünyanın ucuzluk pazarı” tanımlaması yapıldığı düşünülürse bu iddiamızın ne kadar doğru olduğu da daha iyi anlaşılabilir. Ucuz iş gücünün getirdiği avantajla diğer pazarlara göre daha ucuza ürün mal eden Çin, bu ürünleri yine diğer piyasalara göre daha ucuza sattığı için alıcısına daha yüksek kar marjı vaat ediyor, eğer doğru ürün bulunabilmiş ise Çin’den ürün getiren girişimci sağladığı kar ile kısa sürede yeni işlere doğru yelken açabiliyor.

Çin'den getirtilebilecek ürünler

ÇİN’DEN GETİRTİLEBİLECEK ÜRÜNLER

Çin’den yasaklı ürünler dışında aklınıza gelebilecek her ürünü getirebilirsiniz. Dedik ya Çin’de olmayan bir şey yok. Dekorasyon malzemelerinden, hemen hepimizin telefonlarını darbelere karşı koruyan kırılmaz camlar ve telefon kılıfları, elektronik cihazlar, oyuncaklar, kupalar, bijuteri ürünleri, spor ve yürüyüş ayakkabıları, şarj kabloları, kırtasiye malzemeleri, saatler, ayakkabılar, tekstil ürünleri, aksesuarlar ve daha niceleri.

Size düşen bunca alternatif arasında doğru ürünü bulmak ve Çin’den getirtmek. Ucuza alacağınız bu ürünleri getirip, aldığınız fiyata karınızı da ekleyip satışa çıkardığınızda, doğru ürünü de bulmuşsanız önünüzde kimse duramaz artık.

Çin’den ürün getirtirken ilk dikkat etmeniz gereken nokta ürünün Türkiye’de bulunmaması olacaktır. Çok değil daha 10 yıl önce kimin aklına gelirdi cep telefonlarımızın birbirinden hoş kılıflarla süsleneceği… Geleceği gören bir girişimcinin ülkeye getirdiği bu renk renk kılıflar her geçen gün değişen modelleri ile gündelik hayatımızda sarsılmaz bir yer etti. Ve kim bilir 10 yıl önce doğru ürünü tercih eden girişimcimiz belki bugünlerde yine bir doğru ürünün peşinde Çin’den getirtilecek yeni ürünler arıyordur.

ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTİRKEN…

  • Yükte hafif ürünler seçilmeli ki nakliyesi kolay olsun.
  • Piyasada sıklıkla el değiştiren ürünler olmalı ki satışı yüksek olsun.
  • Türkiye’de olmayan ya da Türkiye’ye göre hayli ucuz olan ürünler olsun.
  • Teknolojinin gerisinde ürünler olmasın.
  • Taşıma sırasında risk oluşturacak ürünler olmasın.

Çin’den ürün getirtme aşamasında doğru ürünü bulmak için pazar araştırması yapmalı, ürünü alacağınız kişilerden de mutlaka numuneler istemelisiniz. Son olarak yurt içine gelmeden önce de satış kanallarını mutlaka ayarlamalısınız. özelikle yüksek adetli sipariş öncesi satış kanallarını doğru organize edememek sizin için ciddi bir risk oluşturacaktır.

çin'den getirtilemeyecek ürünler

ÇİN’DEN GETİRTİLEMEYECEK ÜRÜNLER

Çin’de her ürün bulunur dedik ama Çin’den her ürün getirtilemez. Yasaklı ürünler listesinde yer alan ürünlerin getirilmesi söz konusu bile değildir. Bu ürünler arasında canlı hayvanlar, uyuşturucu maddeler, başta parfüm olmak üzere kozmetik ürünleri, patlama özelliği olan kimyasal ürünler, benzin, antika ve sanat eserleri, toprak ve gübre, cep telefonu modelleri, sporcuların kullandığı kimyasal ilaç ve takviye ürünlerin yanı sıra kumar makineleri, para ve Kuran-ı Kerim de bulunmaktadır.

çin'den ürün getirtmek

ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTMEK VE LİMİTİ

Çin’den ürün getirtme limiti konusu hala kafaları karıştırabilen bir konu. Zira Mayıs 2019’a kadar değeri 22 Euro ya da 30 dolara kadar olan ürünler gümrük vergisinden muaftı. Ancak Mayıs ayında yapılan değişiklik ile değer ne olursa olsun yurtdışından getirilecek her ürün gümrük vergisine tabi tutuldu. Avrupa Birliği ülkeleri için yüzde 18 olan gümrük vergisi oranı AB ülkeleri dışında ise yüzde 20 oranında. Çin’den ürün getirtme limiti bu nedenle ortadan kalktı.

Ayrıca Resmi Gazete’de yayınlanan ve 14 Temmuz’da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor. Karar kapsamında şirketlere ise 5 adet numune siparişi verebilme hakkı tanındı.

Bu da Çin’den irin getirtme limitinin ciddi anlamda azalması anlamına gelmektedir.

çin'den ürün getirtmek ve vergi

ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTME VERGİ

Çin’den ürün getirtme vergi konusu da girişimcilerin en çok düşündükleri konuların başında gelir. Ürünlerin gelmesi sırasında ne kadar vergi ödeneceği sorusuna yanıt arayanlar gümrük vergisinin yanı sıra ek vergilerle de karşılaşabilirler. Ürünlerin gümrükten çekilmesini zorlaştırabilen, Çin’den ürün getirme vergi oranlarına dikkat etmek gereklidir zira gümrükten çekilemeyen ürünler için yüksek ardiye ücreti ödenmek zorunda da kalınabilir.

çin'den ürün getirtmek ve yolları

ÇİN’DEN ÜRÜN GETİRTME VE YOLLARI 

Çin’den ürün getirtme yolunu belirlemek yapılacak ithalatın son adımıdır. Alınacak ürünü belirleyen, yurt içinde satış kanallarını bulan, gerekli adetleri doğru hesaplayan ve siparişi veren girişimcinin karar vereceği son konu ürünlerin ülkeye hangi yolla geleceği olacaktır.

Deniz yolu ile 1-1.5 aylık bir sürede Çin’den Türkiye’ye gelecek ürünler için uçak kargo seçilirse bu süre bir hayli azalacaktır. Sipariş adedine göre 3-4 günde Türk gümrüğüne gelebilecek olan ürünlerin vergileri de ödendikten sonra piyasaya sürülmelerinin önünde de hiçbir engel kalmamış olacak.