Skip links

E-Ticaret Nedir Ne Değildir?

E-Ticaret Nedir?

Hemen hepimizin bir kere bile olsa internetten alışveriş yaptığı e-ticaret sitesi vardır. Türkiye ülke bazında gittigidiyor.com, hepsiburada.com, morhipo.com, n11.com, trendyol.com, uluslararası bazda amazon, alibaba.com vb. Bu e-ticaret siteleri Türkiye’de ve dünyada pek çok örneği olan e- ticaretin sadece birkaç örneği. Türkiye’de evde yemeği olmayanlar aç kalmıyorsa, bu da getir.com, son dönemde glovo.com ama illaki yemeksepeti.com gibi örnekleri olan e-ticaret siteleri sayesindedir.

E-satış artık her derdin çözümü…

e-ticaret siteleri

İNTERNET BAĞLANTISI HER ŞEYDİR

E-ticaret aslında en kısa ve anlaşılır anlatımıyla, masanızdaki bilgisayarınız ya da cep telefonuz kanalıyla dünyayı ayağınıza getirmenin bir yoludur. Bir bilgisayar, bir telefon ve internet bağlantınızın olması yeter e-ticarete satıcı ya da alıcı olarak katılmanıza…

E ticaret ne değildir derseniz, bir görünüp sonra kaybolan, örneklerini Türkiye’de de yaşadığımız, güvenilirliği ispatlanmamış sitelerin yaptığı satış e- satış, ticaret de e-ticaret değildir… E ticaret yapmak isterken  bu kesime çarpmamak sizin elinizde. Pek çok şikayet sitesinde “Ne değildir” örneği bulabiliriz ama bu apayrı bir yazının konusu

E-ticaret ve E- Satış

E-SATIŞ İLE HER ŞEY KAPIDA

Artık giderek yaygınlaşan, o mağaza senin bu mağaza benim dolaşmak yerine tekstil ürünleri, ayakkabılar, saat, çanta, kişisel bakım ürünleri, kitap, mobilya, sevgiliye hediye, hatta bebek maması ve bezi; aslında kısaca her şey bilgisayar ekranından görüp beğenilerek alınıyor, kredi kartı ile ödeme yapılıyor ve çok kısa bir içinde işlem tamamlanarak alışveriş bitiriliyor. Sonrası kargonuzun teslim edilmesini beklemek. İşte e-ticaret yapmak satıcı için de alıcı için de bu kadar kolay.

E-satış kanalıyla aldığınız ürünü beğenmezseniz koşulsuz iade etme hakkınızın bulunması da cabası.

Ne dersiniz bu durum mağaza mağaza gezip alışveriş etmek istemeyen erkekler için bulunmuş bir nimet değil midir?

Gelin bu e- ticaret nereden çıktı, e- ticaret siteleri neden bu kadar arttı, dünyada ve Türkiye’deki durumu ve potansiyeli nedir hep beraber bakalım. Bakalım ve klasik alışverişin ne zaman sona ereceğini tahmin etmeye çalışalım.

E-ticaret ve E- Satış

DÜNYADA E- TİCARET

Aslında rakamlar e- ticaretin klasik alışveriş algısı için o kadar da tehlikeli olmadığını gösteriyor. Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin(TÜSİAD) gittigidiyor.com ve The Boston Consulting Group’un desteği ile 2017 yılında yayınladığı  “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: e-Ticaret” adlı son derece kapsamlı rapor Türkiye ve dünyadaki e- ticaret trendlerine ışık tutuyor.

Rapora göre e-ticaret klasik perakende pazarından her yıl yüzde 1 pay alıyor. 2011 yılında dünyada toplam perakende içerisindeki payı % 3.6 olan e-ticaretin payı 2016’ya gelindiğinde payı %8.5’a yükselmiş durumda. Ve 2023 yılında e-ticaretin toplam perakende içindeki payının %13’lere ulaşması bekleniyor. Ki artık klasik perakendeciler de e-ticaret sistemine tam anlamıyla katılmış durumdalar. Hemen her marka kendi internet sitesinden satış yaparak ucundan bucağına bir şekilde e- ticaret yapıyor ve çağı yakalıyor. Ki aksi bir durum meydanı tamamen dijital rakiplerine bırakmak anlamına geliyor.

E-ticaret ve E- Satış

TÜRKİYE’NİN E-TİCARET HACMİ

TÜSİAD’ın söz konusu raporuna göre 2016 itibarıyla Türkiye e-ticaret pazarı hacmi 30.8 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakamın yaklaşık yarısı perakende satışa aittir. 17.5 milyar TL tutarındaki perakende e-ticaret hacminin yaklaşık %70’ini ise sadece online kanal üzerinden satış yapan pazar yerleri ile çok kategorili alışveriş siteleri oluşturuyor.

2016 yılı itibarıyla, ülkemizde e-ticaret işlemlerinin yaklaşık %19’u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşirken, 3 yıl sonra yani 2019’de bu oranın % 49’a ulaşacağı öngörülmektedir

NEDEN E- TİCARET?

Türkiye’de e-ticaretin bu kadar sevilmesi bir reklam sloganı ile anlatılabilir “Tamamen duygusal.”

Tüketicilerin özellikle de kadınların e-ticareti tercih etmesi sihirli sözcükte gizli: ucuzluk ve indirim kampanyaları. Tabii istenen her ürünün bulunabildiği e-satış platformlarını ile e- ticaret paketleri ile alışverişin daha da cazip hale getirilmesini de göz ardı etmemek lazım.

E-ticaret ve E- Satış

GİR İNTERNETE YAP TİCARETİNİ

Örneğin n11’e giren bir tüketici iseniz burada mobilyadan beyaz eşyaya, tekstil ürünlerinden, ayakkabı, saat, çanta hediyelik eşyaya kadar her ürünü bulabilirsiniz. Hem de yerinizden bile kalmadan, hem de taban tepip yorulmadan. Denedik olmadı derdi olmadan, kasada para ödenek için beklemeden, kredi kartına istediğinizi taksit seçeneği ile. Ee daha ne olsun dediğinizi duyar gibiyim…

Tüm bu nedenler Türkiye’de e-ticaret konusunun daha çok su kaldıracağını, yeni yeni e-ticaret sitelerinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını da gösteriyor.

E-ticaret ve E- Satış

20 SENE ÖNCE 20 SENE SONRA

Türkiye’deki e- ticaret sitelerinin ilk örnekleri 2000’li yılların başından itibaren kendini gösterdi.

Çok değil 20 sene önce birileri size, “yemeğinizi internet sitesinden sipariş vereceksiniz, yarım saat içinde de kapınızda olacak” deseydi ne derdiniz? En hafif söylemle “Hadi ordan“ olmaz mıydı cevabınız. Oysa 20 sene önce doğmuş çocuğunuz için e- ticaret siteleri de e- alışveriş de olmazsa olmaz. Siz nasıl 20 sene günümüzü tahmin edemediyseniz çocuğunuz da bugün olanların olmadığı bir dünyayı hayal edemiyor.

E-ticaret ve E- Satış

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN E-SATIŞ

Şimdilerde e-ticaret biraz daha kabul değiştirmeye başladı. Artık bireysel e- ticaret girişimleri moda.  Özellikle Instagram üzerinden ya da ikinci el ürün satan e- ticaret siteleri kanalıyla herkes e – ticaret yapabiliyor. İş sadece Instagram üzerinden kendi el emeği ürünlerini pazarlamak olan da var artık, kullandığı giysileri sıkılınca satışa koyu yeni giysileri için finans sağlayan da. Özellikle 2018 yılının orta yarısından sonra Facebook’un yaptığı açıklamada Instagram’a ‘satın al etiketi’ gelmesi o tarafta e-satış ın hızını çok daha yukarılara doğru taşıyacak gibi duruyor. Çünkü kullanıcı gördüğü ve beğendiği bir ürüne sadece üzerine tıklayarak ödeme bölümüne kadar otomatik yönlenebilecek.

Tabii bu e- ticaret sektöründe de her şey tozpembe değil. Bu sektörün kendine özgü sorunların bir başka yazının konusu yapacağız.

 E- Satış

E-ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu yazımızı internetten, herhangi bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapacaklara birkaç ufak uyarıda bulunarak bitirelim.

  • Öncelikle güvenilir, kendini ispatlamış e- ticaret sitelerini tercih etmek.
  • Daha önce hiç alışveriş yapılmayan bir site tercih edildiyse kredi kartı kullanmadan kapıda ödeme yapmak.
  • Garanti kapsamında ürün satın almak
  • Daha önceki kullanıcıların yorumlarına mutlaka göz atmak. Bu sizi ürün ve site hakkında fikir sahibi yapar.
  • İade şartlarına dikkat etmek. Bu, beğenmediğiniz kalitesiz bir ürünün elinizde kalmasını önler.
  • Abartılmış indirim sloganlarına kanmamak. Hiçbir ürün o kadar da ucuz olamaz değil mi!!