Skip links

Hava Kargo Taşımacılığının Geleceği Drone Kargoda

Drone Kargo

KARGO TAŞIMACILIĞININ GELECEĞİ DRONE KARGODA 

Dünyada klasik anlamda kargo uçakları ile taşıma yapmanın sonu geliyor. Artık bir çok drone (İnsansız hava aracı) şirketi kargo taşımaları için droneların geliştirilmesi konusuna yoğunlaşmaya başladı.

Dünyadaki hava kargo trendleri teknolojinin hızlı gelişimine paralel olarak değişiyor.

Uniflyaero websitesinin haberine göre Beijing merkezli Sichuan Tengden Technology, 20 ton kargo taşıyabilen insansız bir kargo uçağının Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Bu uçak tamamlandığında dünyanın en büyük ticari insansız hava aracı unvanını alacak.

Drone Kargo

7 BİN 5OO METRE UÇUŞ MESAFESİNE SAHİP OLACAK

Dünyanın en geniş taşıma kapasiteli insansız hava aracı sekiz motor, 41 metrelik kanat açıklığı ve 7 bin 500 kilometreye kadar uçuş mesafesine sahip olacak. Uçak bu özellikleri sadece kargo taşımacılığında değil orman yangınları, afet çalışmaları ve kurtarma operasyonları gibi alanlarda da kullanılabilecek.

Drone Kargo

İLK UÇUŞ 2020’DE

Çok değil 10 yıl öncesinin teknolojisinde ‘ütopya’ olarak adlandırılabilecek olan bu uçağın ilk uçuşu ise çok yakın bir gelecekte gerçekleşecek. Çinli firma uçağın ilk uçuşunu 2020 yılında yapmayı planlıyor.

KAGRO MALİYETLERİNİ AZALTACAK

Uçağın ilk uçuşunun 2020’de yapıldı. Sichuan Tengden Technology yetkilileri uçuş ekibinin bulunmayacağı dronun daha az yakıt harcaması itibariyle de hava kargo taşımacılığı maliyetlerini yarı yarıya azaltabileceğini öngördüklerini ifade etti.

Natilus Drone Kargo

NATİLUS’UN DRONU 90 TON KAPASİTELİ

Çin’in hayata geçireceği bu dron kargo uçağı girişiminin ilk ve en büyük rakibi ise Amerika’dan çıktı. California merkezli bir girişim olan Natilus, 90 ton kapasiteli benzer bir kargo uçağı geliştirdiği bilgisini verdi. 60 metre uzunluğundaki bu dronun da 2020 yılında kullanılmaya başlanacağı duyuruldu.

Natilus, prototip dronu 30 saatlik deneme sürüşlerinde uçurarak Los Angeles ile Hawaii arasında kargo yükü taşımayı hedefliyor.

20.000 feet yükseklikte uçacak bu uçağın, turboprop ve turbofan motorları standart jet yakıtı ile güçlendirilecek. Bu nedenle yakıt hayli tasarruflu olacak. Bu da mevcut ticari hava kargo taşımacılığının maliyetinin yarısı anlamına geliyor.

Drone Kargo

AMAZON VE UPS‘E SATILMASI PLANLANIYOR

Uçağın 2020 yılına tamamlanması ve tam ölçekli drone üretimini bitirerek ticari uçuşlara başlamadan test belgelendirme çalışmalarını başarıyla tamamlanması gerekiyor.

Natilus’un bu adımın da başarıyla geçilmesinden sorası ile ilgili hedefleri ise oldukça büyük. Şirket uçağı dünya perakende devi Amazon ile taşımacılık sektörünün önde gelen şirketlerinden UPS’e satmayı hedefliyor. İkinci hedef ise kendi uçağı ile taşıma yapmak.

BOEİNG DE DEVREDE

Bu iki girişime ek olarak Boeing de test amacıyla insansız elektrikli hava aracı prototipi oluşturdu, Prototip Ocak ayında Las Vegas’ta CES’te tanıtılırken, şirketin nihai hedefi otonom kargo dağıtım araçları geliştirmek.

3 şirketin ürettiği ve yakın gelecekte piyasaya süreceği bu uçaklar elbette ilk teslimat uçağı değiller ama hava kargoda tüm çalışma şeklini kökten değiştirecek, çığır açacak yeniliği içlerinde barındırıyorlar. Zira daha küçük ürünlerin teslimatına daha fazla odaklanan, örneğin Amazon, Google ve UPS tarafından kullanılan uçaklardan çok daha büyük ve daha güçlü olmaları, maliyet unsurlarını en aza indirmeleri itibariyle daha ucuza daha çok ürün taşınmasını sağlayacaklar.

Diğer taraftan droneların nüfuslu bölgelere uçmak için hükümetten onay alamayacakları da bir gerçek. Bu nedenle dronelar yükün vinçler tarafından boşaltılacağı limanlara yönlendirilecek.

Görünüşe göre, malları ve kendimizi drone uçaklar kanalıyla daha verimli bir şekilde taşıyacağımız geleceğe doğru hızla yol alıyoruz.

Kaynak: EHang, UniFly, TheVerge