Skip links

DHL Kargo Türkiye’den İnovatif Çözümler

DHL Kargo

DHL Global Forwarding Türkiye Hava Kargo Ürün Müdürü Serter Yılmaz, 220 ülkede 360 bin çalışanla önemli lojistik sağlayıcılarından biri olduklarını vurguladı.  “Hava, deniz nakliye organizasyonu dışında depolama, dağıtım ve endüstriyel projelerle çözüm üretiyoruz” diyen Yılmaz, sektörün Türkiye’de dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğüne dikkat çekti.

DHL Global Forwarding Türkiye Hava Kargo Ürün Müdürü Serter Yılmaz DHL Global Forwarding’in Türkiye’de 15 yıldır hizmet verdiğini kaydetti. ”Konsolide hava, deniz nakliye organizasyonu hizmetlerinin yanı sıra önemli uluslararası merkezlerde yerleşik depolama, dağıtım, yurt içi, yurt dışı gümrük çözümleri, endüstriyel projelerle iş ortaklarımızın ihtiyacı olan altyapı ve donanıma sahibiz” diyen Yılmaz ihtiyaca özel çözümler geliştirerek teknoloji, perakende, otomotiv, kimya, enerji, yaşam, sağlık ve mühendislik alanlarında çalıştıklarını ifade etti.

SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ ÇOK HIZLI

Dünyada hava kargo sektörünün hacimsel olarak büyümekle birlikte kilo başına düşen ortalama navlun gelirinde zayıf bir profil sergilediğini söyleyen Yılmaz, Türkiye’nin sivil havacılıkta dünya ortalamasının 10 kat üzerinde büyüdüğünü söyledi. Yılmaz, “Küresel anlamda kargo talebinin hava yolu kapasite arzının üzerinde seyretmesi nedeniyle arzı yapan hava yolunun kontrol ettiği bir pazara dönüşme trendinde ilerliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin dünya hava kargo pazarından aldığı payın artmasında gelişen ticaret imkanlarının etkili olduğunu dile getiren Sefer Yılmaz, hacimsel olarak Türkiye hava kargo taşımacılığının yıllık ortalama büyüme oranlarının dünya ortalamanın üzerinde artış gösterdiğine dikkat çekti.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE GİDİLMELİ

Türkiye’nin hava kargoyla ihraç edilen kilo başına düşen ortalama mal bedellerinde düşüş trendinin devam ettiğini de söyleyen Yılmaz’a göre bunun nedeni katma değeri düşük ürünlerin ihracatındaki artış. Durumu tersinse çevirmek ise taze balık, yaş sebze-meyve, yumurta, kargo bagaj ve konfeksiyon ürünlerindeki artışın korunup otomotiv, makine, yedek parça, teknoloji ve sağlık ürünlerinde gelişme kaydedilmesiyle mümkün olabilecek.

İstanbul Yeni Havaliamanı

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YENİ DEPO YATIRIMI

DHL Global Forwarding Türkiye olarak 2018 yılını yüzde 15’in üzerinde bir büyümeyle bitirdiklerini söyleyen Yılmaz, “2019 yılı genel ekonomik yavaşlama, dış ticaret ve sektörel dalgalanmalarla başladı. DHL Global Forwarding olarak bu dönemde yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz” şeklinde konuştu.  Yılmaz yatırımları arasında İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki deponun öne çıktığına işaret etti.

MEVZUAT BASİTLEŞTİRİLMELİ

Yılmaz açıklamalarına hava kargoda yaşanan sorunlar ve çözümlerine değinerek devam etti. Güncel regülasyonlar nedeniyle gümrüklü sahalardaki süreçlerin rakip pazarlara göre uzun ve yüksek maliyetli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu nedenle Türkiye‘nin üretimde ve dış ticarette kaybının olduğunu belirtti. “Rakip pazarlarda Türkiye’yi tekrar ön plana çıkartacak şekilde mevzuatın basitleştirilmesi önemli diyen Sefer Yılmaz hava kargo taşımacılığında Endüstri 4.0’ın etkilerine de vurgu yaptı. Yılmaz, dijitalleşme süreciyle gelen yenilikçi çözüm ve yaklaşımların lojistik ve tedarik zincirindeki iş süreçlerini büyük oranda değiştirdiğine dikkat çekti.

Kaynak: Dünya Gazetesi