Skip links

Gtip Sorgulama 2023 | Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

GTİP SORGULAMA 2023

Gtip sorgulama ile uluslararası ticarete konu olan ürünlerin sistematik numarasını öğrenebilirsiniz. Ama Gtip sorgulama yapmadan önce, Gtip nedir, dünyada neyi ifade eder, olmazsa ne olur gibi sorulara cevap verelim.

gtip nedir ne işe yarar

GTİP NEDİR NE İŞE YARAR?

Gtip asıl olarak bir gümrük terimidir. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Türkiye’de de Gtip Gümrük tarife cetvelinde 12’li koda verilen isimdir. Gtip sorgulama bu 12’li kodu bulma işlemidir.

Tüm dünyada, her ülkenin tarife cetvelinin esasını Armonize Sistem oluşturmaktadır. Resmi adı Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi (The Harmonized Commodity Descriptionand Coding Systems) olan Armonize Sistem, uluslararası ticarete konu olan tüm mallar için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. Armonize Sistem’de ticarete konu tüm ürünler belirli bir mantık ve sistematik çerçevesinde sınıflandırılmıştır.

Uluslararası düzeyde Armonize Sistem ile ilgili düzenlemeleri Dünya Gümrük Örgütü yapıyor. Türkiye’de ise tarife cetveli ile ilgili sorumlu kurum Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü’dür.

gtip numarası olmadan uluslararası ticaret de olmaz

GTİP NUMARASI OLMADAN ULUSLARARASI TİCARET DE OLMAZ

Gümrüklerde, ürünler Gtip numarasına göre işlem görmektedir. Her bir eşya/eşya grubu için bir Gtip kodu bulunmaktadır. Bu nedenledir ki uluslararası ticaret yapmak için yani hem ihracat hem de ithalat yapabilmek için Gtip numarasına ihtiyaç vardır. Gtip numarası yoksa ticaret de yok dersek de yanlış söylemiş olmayız.

Konuyu biraz daha detaylandıralım.

Gümrük Tarife Cetveli 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2’li kodlara, her bir fasıl 4’lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6’lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Her ülkenin tarife cetvelindeki 2’li, 4’lü ve 6’lı kodları tüm dünyada aynıdır. Yani bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü anlatır. Örneğin 0808.10 Gtip kodu elmayı, 0409.00 ise tabii balı, 071120 Gtip Kodu ise zeytini ifade eder. Gtip sorgulama ile işte bu gümrük işlemlerindeki kimlik numarası da denebilecek numaraya ulaşmak istenmektedir.

Her ülke kendine göre uyarlıyor

HER ÜLKE KENDİNE GÖRE UYARLIYOR

Armonize Sistem’de 6’lı koddan sonraki bölümleri, ülkeler kendi ihtiyaçlarına göre detaylandırıyor. Böylece detaylı istatistik alınabiliyor ve gümrük vergileri daha detay olarak ürün bazında uygulanabiliyor.

Türkiye’de ürünler en detaylı şekliyle 12’li kodla sınıflandırılıyor. Türkiye, Avrupa Birliği ile ortak Gümrük Birliği’ne sahip olduğu için, Türkiye’nin 8’li kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile yüzde yüz aynıdır. ABD, AB, Güney Kore, Kanada ve Çin’de ürünler en detay bazda 10 haneli kodla; Japonya ve Moldova’da 9 haneli kodla; Hindistan’da ise 8 haneli kodla sınıflandırılıyor.

Türk Gümrük Tarife cetvelinde 10’lu baz olan “Milli alt açılım kodu” da vardır. Bu kod farklı vergi uygulamaları için açılan pozisyonlardır ancak pratikte çok kullanılırlığı yoktur.

Bu nedenle, Türkiye’de gümrük vergileri 12’li bazda belirlenmektedir. Tarife cetvelinde, 12’li kod olan Gtip , ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.

Bu bilgileri biraz daha sistematik hale getirmek gerekirse;

  • İlk 4 rakam eşyanın pozisyon numarasını,
  • İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem kodunu,
  • 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan kodunu,
  • 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
  • 11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (Gtip ) kodlarını ifade etmektedir.

Gtip kodları karışık gibi görünse de bir kere öğrendikten sonra uluslararası ticari işlemleri hayli kolaylaştıran bir bilgidir.

gtip sorgulama nasıl yapılır

GTİP SORGULAMA 2023 NASIL YAPILIR?

Örneğin Gtip kodu 071320 olan nohut için arama yapacağınızda bu kodu arama ekranına yazdığınızda karşınıza nohut ve nohut çeşitleri gelecektir. 070820 yazdığınızda ise fasulye ile ilgili bilgiler ekranınızda olacaktır.

Gtip sorgulama nasıl yapılır sorusuna da detaylı bir cevap vermek gerekir. En kısa şekilde gönderim yapılacak ürün/ürünlerin kimlik numarasını bulma işlemi olarak tanımlanacak Gtip numarasını öğrenmek için atılacak ilk adım Gtip sorgulama sayfasındaki aranan üretim adını yazmak olacaktır. Örneğin “Elma” yazdıktan sonra sorgula butonuna bastığınızda karşınıza elma ile ilgili tüm sonuçlar gelecektir. Siz asıl aradığınızı daha detaylı yazarak bulabilirsiniz.

Gtip sorgulama 2023 aranan kod kısmına ürün kodu girerek de yapılabilecek bir işlemdir.

Örneğin Gtip kodu 071320 olan nohut için arama yapacağınızda bu kodu arama ekranına yazdığınızda karşınıza nohut ve nohut çeşitleri gelecektir. 070820 yazdığınızda ise fasulye ile ilgili bilgiler ekranınızda olacaktır.

Gtip sorgulamada Türkiye Odalar ve Borsalar birliği başta olmak üzere Türkiye’deki ihracatçı birlikleri de hizmet vermektedir.

ÜCRETSİZ GTİP SORGULAMA

Ücretsiz Gtip sorgulama için başvurabileceğiniz pek çok adres var.  Öncelikle ücretsiz GTİP sorgulama için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin internet sitesinden faydalanılabilir. Ayrıca Türkiye’deki ihracatçı birlikleri de aynı hizmeti ücretsiz olarak vermektedir.

Gtip sorgulama işlemini buradan yapabilirsiniz.

Gtip sorgulama yaparken kullandığınız ilk 6 haneden sonrası her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre belirlediği kodlardır.

Gtip sorgulama nasıl yapılır sorusunun yanıtını bulduktan sonra işlemleriniz daha kolay ve hızlı hale gelecektir. Hem işlemlerinizde yardıma ihtiyaç duymayacak hem de gümrük vergisi hesaplamayı kendiniz yapabileceksiniz.

Türk Gümrük tarife cetvelinin tamamını Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasından da bulabilirsiniz.