Skip links

DSV MİKRO İHRACAT

DSV MİKRO İHRACAT NASIL YAPILIR?

DSV mikro ihracat yöntemiyle yurtdışı pazarlara ulaşmak isteyen kişi ve kurumların da tüm hava kargo taşımalarını gerçekleştirmektedir.

Belirli limitler dahilinde yapılan mikro ihracat kapsamındaki gönderileri dünyanın bir ucuna taşıyan DSV Express, hem kişi ve kurumlara hem de ekonomilere can suyu veriyor.

DSV Express mikro ihracat hizmeti ile bürokratik işlemleri hayli fazla olan, klasik ihracatın masraflarını karşılayamayan, daha mikro düzeyde ihracat yapabilen küçük ve orta ölçekli işletmelerin gönderilerini varış noktasına en hızlı şekilde ulaştırıyor. Şirket aslında bu hizmeti ile KOBİ niteliğindeki bu işletmelerin dünyaya açılmasına da imkan veriyor.

Bu yazımızda öncelikle DSV Xpress mikro ihracat nedir, limiti var mıdır, kimler mikro ihracat yapabilir, hangi ürünler bu yolla gönderilebilir, gönderi fiyatları hangi seviyededir, gönderiler kaç günde varış adresinde olur, mikro ihracat DSV hizmetinde neler var gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ancak önce DSV Express nedir sorusunun yanıtını vermemiz gerekir?

DSV EXPRESS İLE KARAYOLU ETGB NEDİR?

DSV Express, “Avrupa karayolu ve havayolu hızlı kurye” hizmeti veren bir şirkettir.

Şirket karayolu, hava, deniz ve trenle dünya çapında nakliye hizmetleri sunan Danimarkalı bir nakliye ve lojistik şirketidir.

1976 yılında dokuz bağımsız Danimarkalı nakliyat şirketi tarafından kurulduğundan bu yana, bir dizi stratejik rakip satın alma yoluyla hızlı bir genişleme ve uluslararası varlık elde etti.

2000 yılında, şirket tarihindeki en büyük adım, DFDS Dan Transport Group’un satın alınmasıyla atıldı.

Satın alma DSV Logistics grubuna, İskandinavya, Birleşik Krallık, Baltıklar ve Avrupa’daki karayolu taşımacılığı hizmetlerine ek olarak, kapsamlı bir lojistik kurulumun yanı sıra ABD ve Asya Pasifik pazarlarına hava kargo ve denizaşırı taşımalarda önemli bir konum sağladı.

DSV, 2019 yılında Panalpina Welttransport ile güçlerini birleştirerek dünyanın en büyük dördüncü nakliye ve lojistik şirketi oldu. Bu işbirliği  şirketin özellikle başta hava ve deniz taşımacılığı olmak üzere dünya genelinde konumunu güçlendirdi.

DSV Logistics hali hazırda dünyanın en büyük 5. nakliye ve lojistik şirketidir.

DSV EXPRESS MİKRO İHRACAT NEDİR, NASIL YAPILIR? 

DSV Xpress mikro ihracat nedir, nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise aslında oldukça kısa.

Mikro ihracat 300 kilogram veya 15000 Euro değerini geçmeyen ve satış amacıyla yapılmakta olan, farklı bir işlem veya rejim gerektirmeyen ihracat işlemlerine verilen addır. Burada sadece kat-i ve satış amaçlı ihracatların gönderilebildiği unutulmamalıdır.

Diğer bir tanımı da mal bedeli 15.000 Euro ve ağırlığı 300 kg’yi aşmayan gönderilerin hava taşımacılığı ile gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile gönderilmesini sağlayan hizmettir.

Mikro ihracat yapanlar açısından ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması nedeniyle son dönemlerin en popüler yurtdışı satış işlemidir.

DSV mikro ihracat hizmeti vererek, özellikle KOBİ’lerin, gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutulmasını sağlıyor. Ayrıca daha kolay ve masrafsız bir şekilde dış satım yapılmasının da önünü açıyor.

DSV EXPRESS MİKRO İHRACAT YAPANLAR KİMLERDİR?

DSV Xpress mikro ihracat yapanlar kimlerdir sorusunun yanıt ise aslında “İsteyen herkes”tir. Ancak DSV mikro ihracat yapanlar genel olarakhayli masraflı ve prosedürü hayli fazla bir iş olan geleneksel ihracat yönetimini kullanmak istemeyen, gümrük müşavirliği hizmeti almadan, gümrük vergisi ödemeden ihracat yapmak isteyen, özelikle küçük ve orta boy işletmecilerdir.

DSV express şartları mikro ihracat söz konusuysa 300 kilogram veya 15000 Euro demiştik. Bu şartlar dahilinde genel olarak yükte ve pahada hafif ürünlerin ihracatını bu yolla gerçekleştirmektedir.

Günümüzde mikro ihracatı ağırlıklı olarak ticareti dijital olarak sürdürenler tercih etmektedir.

DSV EXPRESS BEYANNAMESİ

DSV Express beyannamesi aslında ETGB’dir. Açılımı Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olan bu kısaltma ihracatçıyı gümrük işlemleri ve masraflarından muaf tutan bir belgedir.

ETGB “elektronik ortamda düzenlenen bir beyan”dır.

Daha kapsamlı bir yanıt vermek gerekirse ETGB, ihracatta posta ve hızlı kargo taşıyıcılar yani DSV Express, UPS, DHL, FedEx, PTT gibi firmalar tarafından elektronik ortamda düzenlenen beyandır.

Havayolu ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kağıt çıktı aramayan bir uygulamadır. Bu beyanı hızlı kargo taşımacıları vermektedir.

ETGB örneği genel olarak taşımayı yapan kargo firmasının web sitesinde bulunmakla beraber internetten de bu örneğe çok rahat ulaşılabilir.

ETGB İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
  • Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu
  • Maliye onaylı Türkçe faturanın aslı veya e-arşiv fatura.  Bu noktada ETGB gönderilerde e-fatura kabul edilmediği de unutulmamalıdır. ,
  • İngilizce fatura veya proforma.
  • Konşimento kopyası.
  • ATR Belgesi: Bu belge AB ülkelerine ihracat yaparken, gümrük vergisi ödenmemesi için kullanılır.

DSV, taşımasını gerçekleştirdiği ihracat malları için ETGB vermekle yükümlüdür.

DSV Express mikro ihracat sorgulama bu aşamada devreye giren bir işlemdir. ETGB sorgulama yaparak bu işlem gerçekleştirilebilir.

ETGB sorgulama yapmak isteyen bir kişinin ilk yapacağı ise hızlı kargoyu gönderdiği firmanın sitesine girmek.

Ara konşimento numarasını beyanname sorgulama ekranındaki kutuya yazıp “Ara” tuşuna basan kişi ETGB numarası ve tarihine ulaşabilir.

DSV MİKRO İHRACAT AVANTAJLARI

DSV Express mikro ihracat pek çok avantajı beraberinde getirir.  Bu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Gümrük müşavirliği (beyanname) ve ardiye ücreti ödemenize gerek kalmaz.
  • Vekaletname gerektirmez.
  • Evrak işleriyle uğraşmayıp zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
  • Gönderinizin KDV iadesini almanızı sağlar.
  • Ayrıca ATR dolaşım belgesi de Express kargo tarafından hazırlanabilmektedir.

Mikro ihracatta göndericiler sadece gönderimi yapacakları Express kargo firmasına bir ödeme yaparlar. Burada da mikro ihracat kargo fiyatları önem kazanmaktadır.

DSV EXPRESS MİKRO İHRACAT KARGO FİYATLARI

DSV mikro ihracat fiyatları farklı kriterlere göre belirlenir. Bu kriterler bir araya geldiğinde DSV express şartları dahilinde gönderi yapacakların mikro ihracat gönderisi için ne kadar kargo ücreti ödeyeceği ortaya çıkar.

Mikro ihracat kargo fiyatları öncelikle ihracatın yapıldığı ülkenin Türkiye’ye uzaklığına, hem o ülkeye düzenlenen uçak seferlerinin sıklığına hem de paket ağırlığına göre değişiklik gösterir.

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı, coğrafi olarak Türkiye’ye yakın ve uçak seferlerinin de gayet sık olduğu Almanya’ya gönderilecek mikro ihracat paketleri ile örneğin uzak ülke Yeni Zelanda’ya gönderilecek paketlerin taşıma fiyatları doğal olarak birbirinden farklı olacaktır. Zira Türkiye’den coğrafi olarak uzak olan Yeni Zelanda’ya uçak seferleri de oldukça kısıtlıdır. Bu iki unsur DSV Express yapanlar için kargo fiyatını artırıcı bir    etki  yapar.

Avustralya’ya yapılacak mikro ihracat gönderiminde, hem ülkenin uzak olması, hem de uçak seferlerinin nispeten daha az olmasının yanı sıra, deniz yolu alternatifinin çok uzun sürmesi nedeniyle DSV mikro ihracat fiyatları daha yüksek olacaktır. Buna karşın DSV mikro ihracat fiyatları Almanya söz konusu ise daha düşük olacaktır. Fiyat teklifi almak için tıklayınız.

DSV EXPRESS TAKİP

DSV Express yapanlar, yolladıkları mikro ihracat gönderilerinin ne zaman varış adresine ulaşacağını öğrenmek isteyeceklerdir. DSV Express takip işte bu noktada devreye girer.

DSV Express kargo takipyurtdışından herhangi bir ülkeden gelen ürünlerinizin size ne zaman teslim edileceğini merak etmeniz halinde yapmanız gereken işlemdir.

DSV Express takip için de MyDSV platformunu kullanmanız gerekir. Bu sayfaya geldiğinizde karşınıza çıkan kutuya kargo takip numaranızı yazdığınızda paketinizin durumu ile ilgili anlık bilgi alabilirsiniz.

DSV Xpress takip yaparak elde ettiğiniz bilgiye göre de gümrük işlemleri için hazırlık yapıp ürünlerinizi en kısa sürede teslim almak için gerekli yol haritasını çizebilirsiniz.

Öte yandan yapılacak DSV Express kargo takip, gönderide yaşanacak herhangi bir gecikme ya da gönderinin gümrükte takılması gibi durumlar için acil önlem alınmasını da sağlayabilir.

DSV Express tracking sadece gönderen tarafından yapılmaz.  Gönderiyi bekleyenler de eğer ellerinde kargo takip numarası varsa, kolay ve hızlı bir şekilde DSV Express tracking yapabilir ve bekledikleri paketin ene zaman ellerine ulağını öğrenebilirler. Alıcı konumundakiler bu nedenle DSV tracking yapabilmek için kargo takip numarasını gönderenden almalıdırlar.

UÇAK KARGO İLE İHRACAT

DSV Express yapanlar, uçak kargo ile ihracat yolunu tercih ederek gönderilerinin daha kısa sürede varış noktasında olmasını sağlamaktadırlar. Express gönderilerin 1-5 iş günü içinde teslim edildiği düşünülürse, uçak argonun hızı da ortaya çıkar. Çünkü karayolu ile gönderim yapmak, bir yandan sınır kapılarında yaşanan sorunlar, oluşan uzun araç kuyrukları, ülkeler arasındaki yatırım ve uygulama farklılıkları nedeniyle oldukça zor hale gelmiştir.

Bu noktada Türkiye’de faaliyet gösteren küçük veya orta boy bir işletme iseniz, dünyanın herhangi bir noktasına mikro ihracat yapmak için DSV Express’i rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun için DSV Türkiye ve ülke geneline yayılmış şubelere ulaşılmak yeterli olacaktır.

Örneğin DSV Lojistik Tuzla şubesine verilen bir gönderi Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkacak bir uçak ile varış adresine ulaştırılabilir.