Skip links

FedEx’ten İnovatif Çözüm: Günlük Teslimatları Robotlar Yapacak

Gün içi Teslim Robotu

Fedex Kargo Robotu

FedEx, müşterilerinin hızla değişen ihtiyaçlarını karşılamak için farklı dağıtım çözümleri için yürüttüğü çalışmalarında sona geldi. Şirketten yapılan açıklamada en gelişmiş dağıtım çözümlerinde bir gelişme olduğu açıklandı. Bu gelişme  “FedEx SameDay Bot“ adını taşıyor yani özel ve özerk teslimat robotu. Bu bot  perakendecilere yardımcı olmak için tasarlanmış özerk bir dağıtım aracı ve hedefi de müşterilerine aynı gün teslimatlarını yapmak.

Bu bot ile müşterilerinden siparişleri alan perakendeciler, yakındaki müşterilerden gelen siparişleri kabul edebilecek ve bot kanalıyla aynı gün içerisinde siparişleri doğrudan müşterilerin evlerine veya işletmelerine teslim edebilecek.

FedEx perakendecilerin dağıtım ihtiyaçlarını günü gününe tespit edip,  müşteriye özel çözümler geliştirebilmek için AutoZone, Lowe, Pizza Hut, Target, Walgreens ve Walmart gibi şirketlerle işbirliği yapıyor.

MÜŞTERİ TALEPLERİ HİZMETİN NİTELİĞİNİ BELİRLİYOR

Yapılan araştırmalar bu şirketlerin müşterilerinin ortalama olarak yüzde 60’ından fazlasının bir mağazanın bulunduğu yerin 3 mil uzağında yaşadığını ortaya çıkarınca FedEx bu farklı hizmeti sunmaya karar verdi.

FedEx Genel Başkan Yardımcısı ve Pazarlama ve İletişim Sorumlusu Brie Carere, FedEx SameDay Bot’un, yerel teslimatın anlamını ve içeriğini değiştireceğini söyledi. Carere, “FedEx SameDay Bot “Perakendecilerin, müşterilerinin artan beklentilerini etkin bir şekilde karşılamasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir yeniliktir. Botumuz,  büyümekte olan e-ticaret piyasasında aynı gün yapılması gereken teslimatın karmaşıklığını ve zorluğunu ortadan kaldıracak, masrafını azaltacak ve tüm bunları yaparken çevreye de zarar vermeyecek” dedi.

İBOT’UN TABANI TEMEL ALINDI

FedEx’in robotu, iBot ™ Kişisel Hareketlilik Cihazı ve Segway® dahil, yaşamı değiştiren birçok teknolojinin mucidi olan DEKA Development & Research Corp. ve kurucusu Dean Kamen’in işbirliği ile geliştirildi. “botun onu diğer özerk araçlardan farklı kılan benzersiz yetenekleri var” diyen Kamen FedEx SameDay Bot’un engelli nüfus için geliştirilen, FDA onaylı bir mobilite aracı olan iBot’un güç tabanını temel alarak üretildiğini de açıkladı.

İLERİ TEKNOLOJİ

FedEx SaneDay Bot, kaldırımlarda ve yol kenarlarında seyahat ederek müşterilerin evlerine ve iş yerlerine daha küçük sevkiyatları güvenle iletmek üzere tasarlandı. Bot’un özellikleri arasında iBot’tan, yaya güvenliği teknolojisi, ayrıca sıfır emisyonlu, pille çalışan botun çevresini bilmesini sağlayan LiDAR ve çoklu kameralar gibi ileri teknolojiler var. Bu özellikler, engelleri tespit etmek ve önlemek, güvenli bir yol çizmek ve botun yol ve güvenlik kurallarını takip etmesini sağlamak için makine öğrenme algoritmaları ile birleştirilmiştir.

Bu ileri teknolojik özellikler  botu kapıdan kapıya ürün teslimi konusunda asfaltsız yüzeylerde, kaldırımlarda gezinmesine izin vererek oldukça yetenekli hale getiriyor.

Fedex Robot

BU YAZ TESTLER YAPILACAK

FedEx, bu yaz botları Memphis, Tenn gibi şehirlerde test etmeyi planlıyor ve nihai şehir onaylarını beklerken Memphis Belediye Başkanı Jim Strickland, “FedEx’in bu devrimci yenilik için pilot şehirlerden biri olarak memleketini seçmesi daha heyecanlı olamazdı.

Topluluğumuzdaki yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak teknolojiler sunmaya devam etmek için FedEx ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

İlk test, seçilen FedEx Office konumları arasındaki teslimatlarda gerçekleştirilecek.  FedEx Office şu anda markalı FedEx araçları ve üniformalı FedEx çalışanlarını kullanarak 32 pazarda ve 1.900 şehirde faaliyet gösteren bir SameDay City hizmeti sunmaktadır. FedEx botu, FedEx SameDay City servisini yapacak.

FedEx Office Başkanı ve CEO’su Brian Philips, “FedEx SameDay Bot, zaten var olan bir FedEx lojistik ekosistemi tarafından desteklenen yenilik ve üstün hizmet sunma konusundaki uzun mirasımızın bir sonraki bölümünü temsil ediyor” dedi. Philips, ”Bu teknolojiyi yeni pazarlara sunarak müşterilerimiz daha iyi destekleyecek olmaktan dolayı heyecanlıyız. Bu noktada çalışmalarımız sırasında bize geri bildirim sağlayan şirketlerin, e-ticaretin geleceğine doğru bakmamızı sağlamada etkili olduğunu da söylemek isterim” diye konuştu.

HEM MÜŞTERİ, HEM YOL GÖSTEREN ŞİRKETLER

FedE’in çalışmaları sırasında şirkete yol gösteri olmanın yanı sıra prototipi görüntüleyen ilk perakende müşteri grubu olan AutoZone’un Müşteri Memnuniyeti Başkanı ve CEO’su Bill Rhodes, bu botun devrim niteliğinde olduğunu söyledi.  “FedEx ve DEKA’daki yetenekli ekiplerle bu devrim niteliğindeki yenilik için çalışmaktan heyecan duyuyoruz” dedi. FedEx SameDay Bot’u çalışırken gördüklerini söyleyen Rhodes FedEx Botu müşterilerimize güvenilir, yüksek verimli teslimatlar sunarak hizmetimizi geliştirmemize yardımcı olabilecek birçok yolu doğruladı” şeklinde bilgi verdi.

Lowe yetkilileri de FedEx Same Day Bot’un rahatlığı ve kabiliyeti ile müşteri portföyü için dağıtımı büyük ölçüde basitleştirme ve hızlandırma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti ve “Bu yenilikle müşterilerimize sunduğumuz hizmeti geliştirmek için tüm olanakları araştırmayı dört gözle bekliyoruz” açıklamasını yaptılar.

Pizza Hut yetkilileri de, müşterileri için modern pizza deneyimini yeniden tanımlamak ve teslimat hızını artırmak için sürekli yeni teknoloji tabanlı çözümleri araştırdıklarını, FedEx botunun kendilerine, sınıfının en iyisi teslimat deneyimini en son teknolojiden yararlanarak yaşama fırsatı vereceğini ifade etti. Yetkililer, “Özerk robotların teslimat hizmetlerini ve daha fazlasını nasıl geliştirebileceğini keşfetmek için FedEx ile işbirliği yapmaktan heyecan duyuyoruz, bu sayede misafirlerimizin kolaylık ve rahatlık beklentilerini aşmaya devam edeceği” dedi.

DAHA HIZLI TESLİMAT

Walgreens’ten Alex Gourlay de “Walgreens’te, farklılaşmış bir eczane ve sağlık deneyimi sağlamak için yenilikçi teknolojilerden en son teknolojilerden yararlanma prensibimiz  hep var. Bu nedenle hizmetlerimizi nerede ve ne zaman isterlerse müşterilerimize sunmaya çalışıyor, farklı teslimat çözümlerinden yararlanma yoluna gidiyoruz” dedi. Walgreens Boots Alliance, Inc Genel Müdür Yardımcısı Gourlay,“ FedEx ve Walgreens, ABD’de ertesi gün reçete teslimatı konusunda en hızlı seçenek haline geldi. Şimdi FedEx SameDay’den heyecan duyuyoruz. Bot, müşterilerimize daha iyi hizmet ve daha fazla kolaylık sunabilmemizin bir başka yoludur” dedi.

Bot, NBC’nin 26 Şubat Salı günü Jimmy Fallon‘la oynadığı Tonight Show’da ilk dafe kamuoyunda göründü.

Kaynak: FEDEX